Независимо какво работим, къде живеем и колко човека зависят от нас, трябва да бъдем адаптивни. Ако искаме да спасим това, което сме градили с години или да разшириш бизнеса си, е нужно да обърнем внимание на тези прости правила:


1. Вземете правилното решение, а не най-очевидното

Да вземем пример от историята.

През 326 г. пр. н.е. Александър Велики отправя армията си на запад през пустинята Гедросян. Поради тежките климатични условия и липсата на вода войската започнала да намалява значително (12 000 според някои историци).

 

Когато открили оазис, Александър не позволил на хората си да лагеруват точно до извора, защото щели да прекалят с водопоя, докато накрая не се разболеят. Той взел неочакваното решение да разположи войските си по-далеч. Те е трябвало да пътуват за вода, което означава, че са пили с по-здравословно темпо. Историците смятат, че това решение  е спасило армията.

Каква е поуката от историята? Най-добрите решения често са най-малко харесвани.

Александър Велики


2. Бъдете водач с примера си

Никога не молете другите да правят това, което не бихте направили сами. Трябва да сте долу в окопите, така да се каже.

Искате ли екипът ви да работи в неделя? Трябва да сте първи в офиса и да пиете кафе преди всички.

 

Трябва да имате работеща представа за ролите, които очаквате хората да играят. Може би не сте толкова квалифицирани във всяка дейност, но разбирате важността на тези задачи - и имате системи, които да предоставят помощ там, където е необходимо.

победа


3. Имайте увереност

Това не е същото като арогантността. Увереният човек знае силните си страни, слабостите си и се възползва от тях. Един добър метод е начина на обличане. Всеки сигурен в себе си мъж, трябва да знае как да печели симпатиите на събеседниците си. Целият ми имидж трябва да излъчва увереност от вратовръзката до първото изречение.

Вратовръзка


4. Задайте крайна цел

Нищо не е по-ценно в бизнеса от яснотата. Една лодка не може да издържи бурята, ако всички гребат в различни посоки. Няма нищо по-важно от това да сте на една и съща страница. Като лидер е изключително важно вашият екип да разбере мисията –каква е целта на вашия бизнес.

Независимо от ролята, всеки трябва да бъде приобщен. Много лесно  хората  се разсейват, така че съблюдавайте процеса, коригирайте и помагайте, където е нужно.


5. Останете спокойни

Хората са твърде оптимистично настроени към реда.

В света има толкова много неща, които са извън нашия контрол - колкото по-скоро приемете, че събитията са динамични, толкова по-добър ще бъде резултатът. Лидерът не може да контролира състоянието на икономиката или общественото здраве, но това, което той МОЖЕ да контролира, е самият себе си. Не губете хладнокръвието си. Бъдете спокойни в криза.

Водачът прави крачка назад, затваря очи и поема въздух. Той може да планира и да се възползва максимално от бедствие. Бъдете този лидер.


6. Бъдете човечни към подчинените си

Интересувайте се от техния живот, интереси и страхове. Всички са различни и притесненията на им са индивидуални. Разговаряйте с тях, питайте ги, дали имат нужда от нещо.

Колкото и преувеличено да звучи, екипът ви е семейство. Като глава на това семейство зависи от вас да отстоявате техните интереси, както и да сте в постоянна комуникация.


7. Измервайте прогреса на свършената работа

Водете си записки за всяка седмица. Статистиките ви водят до оценка на триумфите и недостига на членовете на вашия екип. Добър начин за измерване на прогреса е така нареченото: KPI (ключов показател за ефективност), при който всеки член записва ежедневния си напредък. Това не е инструмент за наблюдение, а за насърчаване на ефективността. По този начин служителите ви ще осъзнават своя напредък и ще бъдат още по-амбицирани.

 

Ако не сте изпробвали тази техника ви съветваме да го направите, не чакайте кризата да се задълбочи – започнете още сега.

тийм


8. Управление на очакванията

Хората искат бързо решение на кризисните ситуации, но рядко това е възможно.

От лидера зависи да идентифицира и предаде реалността на кризата на своите последователи. Не искате да плашите хората, но също така трябва да бъдете честни.

 

Не се страхувайте да кажете „Ще стане по-лошо, преди да стане по-добро, но заедно ще се справим с него.“ Трудно е, но е полезно в дългосрочен план. Ще бъдете по-зле, когато възникнат проблеми и вашият екип не е очаквал подобен ход. Най-добрия подарък ще бъде честността.

стратегия


9. Бъдете гъвкави

Карл Фон Клаузевиц заяви, че „никой план не оцелява от контакта с врага“ в своята книга „Войната“. Това важи и за бойното поле и за офиса.

SOP са създадени да ви служат, а не обратното.

Може да имате SOP (Стандартни оперативни процедури), но не винаги можете да ги потърсите, когато настъпи кризата. Решението за това е гъвкавостта - способността ви да се пуснете по течението и да се адаптирате към новите предизвикателства.

Това добро критично умение - практикувайте го.

 

Римският летописец Виргил го каза добре: „Господа, най-великите мъже в историята се помнят заради рисковете, които поеха.

Много компании се провалят, защото лидерите не желаят да поемат рискове.

Ханибал е поел този риск, когато е преминал през Алпите. Най-големите решения, които някога ще вземете, са най-страшните - решението да поемете компанията в нова посока, решението да направите смело разширение, решението изобщо да създадете компания! В тези хаотични времена решителното лидерство е по-важно от всякога. Най-доброто място за поглед е към миналото - към това, което други велики мъже са направили и какво продължават да правят.

Излезте и поемете отговорност.